wtorek, 3 listopada 2020

Jak przebarwiają się jarzęby

Pokażę, jak jesienią wyglądają popularne u nas jarzęby. To piękne drzewa parkowe, a czasami leśne. Warto potrafić je rozróżniać. W Polsce można przyjąć, że spotykamy 4 gatunki jarzębów. Podam je alfabetycznie (chociaż kolejność według popularności albo częstości występowania byłaby inna):

  • jarząb brekinia
  • jarząb mączny
  • jarząb pospolity
  • jarząb szwedzki

Jarząb brekinia jesienią


Jarząb brekinia jesienią

Jarząb brekinia jesienią

Jarząb brekinia jesienią

Liście jak widać początkowo delikatnie brązowe a pod koniec października mocno brązowiejące, owoce dość duże, elipsoidalne, również brązowe z licznymi jaśniejszymi nakropieniami.

Jarząb mączny jesienią


Jarząb mączny jesienią

Jarząb mączny jesienią

Jarząb mączny jesienią

Jesienią już nie odznacza się tak bardzo spodnia, mączna, filcowata strona liści. Chociaż białawy nalot nie zanika. Dominuje wierzch liści, pięknie złoty. Liście na brzegu ostro podwójnie piłkowane. Owoce bardzo urodziwe, intensywnie czerwone z mącznym nalotem od spodu.

Jarząb pospolity (jarzębina) jesienią


Jarząb pospolity jesienią

Jarząb pospolity jesienią

Jarząb pospolity jesienią

Jedyny z popularnych u nas jarzębów o złożonych liściach. Najłatwiejszy do rozpoznania. Jesienią, w zależności od stanowiska, liście przybierają barwy od pomarańczowych do przeróżnych odcieni czerwieni. Owoce małe, kuliste, również o wielu barwach od koralowych po czerwonawe.

Jarząb szwedzki jesienią


Jarząb szwedzki jesienią

Jarząb szwedzki jesienią

Jarząb szwedzki jesienią

Liście z daleka, na pierwszy rzut oka, podobne do jarzębu mącznego. Ale one są klapowane i od spodu nie są mączne. Intensywnie przebarwiają się na złote tony. Owoców wyraźnie mniej w jednym owocostanie. Są też w tonach jaśniejszej czerwieni. Bez nalotu.


Pozostałe jarzęby pojawiają się głównie w kolekcjach dendrologicznych albo w naszych przydomowych ogródkach. Kiedyś je opiszę, bo jest ich coraz więcej. A może pochwalicie się, jakie macie mniej znane jarzęby w ogródkach?

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza