Posiadam kilka pigwowców w ogródku i w tym roku po raz pierwszy ładnie zaowocowały. Postanowiłem przygotować pigwówkę (powinienem napisać pigwowcówkę). Jak ją zrobić? Oto mój przepis stworzony z różnych krążących po sieci przepisów i z doświadczeń nabytych przy tworzeniu innych nalewek owocowych.
Przepis na pigwówkę:
Zebrane owoce dokładnie myjemy i wycieramy. Kroimy na małe cząstki i usuwamy gniazda nasienne z nasionami. Pigwowiec wydaje się twardy ale łatwo się go kroi. Wszystko wsypujemy do słoja lub gąsiora i zasypujemy cukrem. Ilość cukru uzależniamy od liczby zebranych owoców. Ja nasypałem cukru tak by pokrywał owoce ponad 4 centymetrową warstwą. Teraz czekamy 2 - 3 tygodnie aż owoce puszczą sok. Pigwowiec łatwo puszcza sok. Już po pierwszym dniu zbierze się go ze 2 cm na dnie.
Po tygodniu sok można zlać. Załóżmy, że mamy go litr. To teraz potrzebujemy litr alkoholu. Najlepiej pół litra czystej wódki i pół litra spirytusu. Wszystko mieszamy (pamiętajmy by nie zalewać soku czystym spirytusem, bo straci swoje magiczne właściwości) i przelewamy do butelek z pomocą gęstego sitka. Po 2-3 miesiącach mamy gotowy trunek.
Witam.
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłam działkę na której jest pigwa. Teraz widzę, że jest jeszcze pigwowiec więc zostałam zbita z tropu. Tak czy owak liczę na jej owoce i przetwory z niej ;) ma podobno owocować końcem maja, a początkiem czerwca. Obecnie cudnie kwitnie ;)