wtorek, 4 listopada 2025

Owocowe odmiany oliwnika baldaszkowego

W Polsce najczęściej spotykamy oliwnika wąskolistnego. Dziś przedstawię jego kuzyna z dalekiej Azji - Chin, Japonii i Półwyspu Koreańskiego. To oliwnik baldaszkowy (Elaeagnus umbellata). Na wiosnę pokażę jego obfite kwitnienie, a dziś skupię się na owocach. Najważniejszą cechą jest to, że te owoce są jadalne, dość smaczne o słodko-kwaśnym smaku. Generalnie są mięsiste, czerwone z jasnymi kropkami. Nadają się do konsumpcji na surowo ale też w postaci nalewek, konfitur do dań mięsnych (niczym żurawina). 

W handlu jest coraz więcej odmian owocowych wśród których spotkałem też takie o pomarańczowych owocach. Warto się tym oliwnikiem baldaszkowym zainteresować, szczególnie posiadając działkę typu ROD. Wytrzymuje nasze mrozy. A jeszcze co istotne - urośnie na każdej glebie i doskonale zniesie dłuższe okresy suszy. Sadźcie go na słonecznych stanowiskach, wtedy obficiej zaowocuje.

Znacie to drzewko? Zobaczcie odmiany 'Sweet'n'Sour' oraz 'Fortunella' ze szwajcarskich szkółek i ich gałązki oblepione owocami:

Oliwnik baldaszkowy 'Sweet'n'Sour'


Oliwnik baldaszkowy 'Sweet'n'Sour'

Oliwnik baldaszkowy 'Sweet'n'Sour'

Oliwnik baldaszkowy 'Sweet'n'Sour'

Oliwnik baldaszkowy 'Sweet'n'Sour'

Oliwnik baldaszkowy 'Sweet'n'Sour'

Oliwnik baldaszkowy 'Fortunella'


Oliwnik baldaszkowy 'Fortunella'

Oliwnik baldaszkowy 'Fortunella'

Oliwnik baldaszkowy 'Fortunella'

Oliwnik baldaszkowy 'Fortunella'

Oliwnik baldaszkowy 'Fortunella'

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz