środa, 13 września 2023

Szarłat zwisły, czyli amarantus

Szarłat zwisły (Amaranthus caudatus) znany jest u nas jako amarantus. To piękna jednoroczna roślina o wzniesionym pokroju. Rośnie na boki i nie przekracza metra wysokości. Kwitnie przez całe wakacje aż do października. Wtedy pokazuje swoje najmocniejsze strony - długie, wiechowate kwiatostany w czerwonofioletowych (amarantowych) odcieniach. Coś pięknego. Stosowany bywa zarówno w szpalerach, jako soliter, a także jako cięty kwiat do wazonów, a jesienią, jako suszony kwiat do bukietów.

Szarłat zwisły ma też szerokie zastosowanie w kuchni. Nasiona cechują się wysoką zawartością skrobi, oleju, białka i brakiem glutenu. Ze zmielonych nasion przyrządza się kasze, olej i kluski. Praży się je jak kukurydzę. Z liści robi się sałatki, a młode pędy przyrządza jak szparagi. Ze względu na obecność drobnoziarnistej skrobi i licznych antyoksydantów, takich jak rutyna i izokwercytryna, jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

U nas niestety ze względu na umiarkowany klimat - za mała dobowa amplituda temperatur - szarłat nie owocuje.

Szarłat zwisły

Szarłat zwisły

Szarłat zwisły

Szarłat zwisły

Szarłat zwisły

Szarłat zwisły

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz