środa, 30 września 2020

Pękają łupiny orzechów włoskich

Wiecie, skąd wiadomo, że orzechy włoskie już nadają się do konsumpcji? Mam w okolicy dużo orzechów włoskich i od jakiegoś czasu gromadzi się na nich duże ptactwo - kruki, wrony - i porywa, czy wręcz wydłubuje orzechy z pękających łupin. Przy okazji część gubi (co sprzyja bardzo rozsiewaniu się tego drzewa). To oznacza, że orzechy zaczynają się wysypywać i można je już kosztować. Taki wczesny orzech smakuje zupełnie inaczej niż taki wysuszony. Można już je zbierać spod drzew. Na dowód fotorelacja, jak pięknie już pękają łupiny orzechów włoskich. 

Orzechy wyglądają, jak jaja tuż przed wykluciem się pisklaków. Albo rysy z filmów o dinozaurach :-).

Pękają łupiny orzechów włoskich

Pękają łupiny orzechów włoskich

Pękają łupiny orzechów włoskich

Pękają łupiny orzechów włoskich

Pękają łupiny orzechów włoskich

Pękają łupiny orzechów włoskich

Pękają łupiny orzechów włoskich

Pękają łupiny orzechów włoskich

Pękają łupiny orzechów włoskich

Pękają łupiny orzechów włoskich

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza