wtorek, 6 września 2011

Orzeszki buka

Zaczynają powolutku dojrzewać orzeszki buka, czyli buczyna i lada moment zaczną wypadać z torebki pokrytej kolczastymi wyrostkami.

Orzeszki te zawierają duże ilości tłuszczów i białek, a także celulozę oraz kwas jabłkowy i cytrynowy. Są chętnie zjadane przez dziki.

Na surowo są dla ludzi szkodliwe. Zawierają trującą substancję - faginę oraz kwasu szczawiowy. Po obróbce termicznej jadalne. Z orzeszków wytłacza się się olej jadalny (wytłaczanie na zimno), olej techniczny (wytłaczanie na gorąco) oraz olej leczniczy i olej palny.

Buk pospolity


Buk pospolity

4 komentarze:

  1. Kilka orzeszków można zjeść. Człowiek się nie otruje. Próbowałem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie mdliło po tych kilku sztukach

      Usuń
  2. Koło mnie dziki ryją pod zdziczałymi jabłoniami :). Bardzo lubię ten blog. Niedawno go odkryłam, będę tu zaglądać. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na kaszubach te orzechy używa się do ciast,zamiast mąki migdałowej

    OdpowiedzUsuń