Z informacji, które można znaleźć w literaturze okazuje się, że owoce nadają się też do celów kulinarnych. Z dojrzałych owoców berberysu wytwarza się soki, dżemy, konfitury i wina. W przemyśle cukierniczym używa się go w zastępstwie cytryny. Niestety jego zbiór nie jest łatwy. Gałązki zaopatrzone są w bardzo ostre i cienkie ciernie.
Na blogu przedstawiam ciekawe informacje i zdjęcia ze świata drzew i krzewów. Drzewa rzadko spotykane w Polsce i te do przydomowych ogródków. Przepisy na nalewki, soki, dżemy i konfitury z owoców drzew. Porady dla działkowców i ogrodników. Wskazówki ułatwiające rozpoznawanie naszych drzew. Zielnik z liści drzew.
środa, 17 października 2012
Kolorowe berberysy
Ślicznie wyglądają teraz wszystkie odmiany berberysów o purpurowo-brązowych liściach. W Żyrardowie w Parku Dittricha powstał zakątek z ławeczkami a w pobliżu posadzono właśnie takie berberysy. Są jeszcze młode więc nie za wysokie - nie przekraczają jeszcze półtora metra. Co ciekawe wszystkie ładnie zaowocowały. Owocem jest czerwona jagoda, chętnie zjadana w zimę przez ptaki.
Z informacji, które można znaleźć w literaturze okazuje się, że owoce nadają się też do celów kulinarnych. Z dojrzałych owoców berberysu wytwarza się soki, dżemy, konfitury i wina. W przemyśle cukierniczym używa się go w zastępstwie cytryny. Niestety jego zbiór nie jest łatwy. Gałązki zaopatrzone są w bardzo ostre i cienkie ciernie.





Z informacji, które można znaleźć w literaturze okazuje się, że owoce nadają się też do celów kulinarnych. Z dojrzałych owoców berberysu wytwarza się soki, dżemy, konfitury i wina. W przemyśle cukierniczym używa się go w zastępstwie cytryny. Niestety jego zbiór nie jest łatwy. Gałązki zaopatrzone są w bardzo ostre i cienkie ciernie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz