poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Dereń jadalny

Dereń jadalny to dekoracyjne drzewko do 8 metrów wysokości. Jego walory są widoczne szczególnie teraz, gdy obficie owocuje. Piękne, czerwone, eliptyczne owoce - dwu centymetrowe pestkowce wspaniale mienią się wśród ciemnozielonych, błyszczących małych liści. Są odporne na mrozy i szkodniki. Można go stosować na żywopłoty. Jego drewno doskonale nadaje się do toczenia.

Owoce tego derenia są źródłem witaminy C — a warto dodać, że zawierają jej tyle, co cytryna. Można z nich robić soki, galaretki, nalewki zwane dereniówką, wina, dżemy, nadzienie do pączków i cukierków. Mają działanie ściągające i przeciwzapalne. Używane są w leczeniu chorób przewodu pokarmowego.

Dereń jadalny

Dereń jadalny


Dereń jadalny

Ja już nastawiłem dereniówkę. Zobaczymy jak smakuje. Przepis znajduje się w Atlasie drzew.

3 komentarze:

  1. Z dzieciństwa pamiętam park z takim dereniem. Jedliśmy owoce prosto z drzewem. Były kwaśne, ale nam smakowały. Teraz koło mojego domu rośnie dereń ale świdwa. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe z ta nalewka. Może być dobra, osobiście bardzo lubię wiśniówkę :) Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak przetestuję to dam znać - teraz się klaruje i nabiera mocy w butelkach.

    OdpowiedzUsuń