Generalnie brązowienie w ciągu całego roku może być spowodowane:
- Błędami w uprawie i nawożeniu. Brakiem składników pokarmowych niezbędnych do prawidłowego wzrostu i wybarwienia igieł - szczególnie chodzi o magnez). Nadmiarem nawozu (szczególnie azotu).
- Stosowaniem soli w trakcie akcji zima. Sól powoduje brązowienie igieł od dołu i od zewnątrz drzewka.
- Przemarznięciem w trakcie zimy albo przymrozków. Jedne iglaki są bardziej odporne na większe mrozy inne mniej. Najczęściej przemarznięta gałązka jest nie do odratowania i trzeba ją wyciąć.
- Podlewaniem albo jego brakiem. Długotrwałą suszą i brakiem wody. Iglaki należy podlewać często - szczególnie w sierpniu, wrześniu i październiku w czasie bezdeszczowym, co pozwoli wykorzystać zapas wody zimą przy zmrożonym podłożu. W okresie długich bezśnieżnych zim, w ciepłe dni z dodatnią temperaturą też należy iglaki podlewać. Z drugiej strony nie można ich przelać. Nadmiar wody powoduje gnicie korzeni i zasychanie całego drzewka.
- Kontaktami z moczem czworonogów. Psy często obsikują iglaki, co powoduje pojawienie się na nich plam a w późniejszym okresie zamarcie rośliny.
- Chorobami grzybowymi - konieczne będą odpowiednie opryski. Najlepiej uciąć zainfekowaną gałązkę i dopytać o właściwy środek na daną zarazę.
- Atakiem robactwa. Postępowanie jest podobne jak powyżej - łapiemy owada i udajemy się po oprysk albo szukamy o nim informacji w poradnikach dla ogrodników.
- Niewłaściwym stanowiskiem. Część drzew preferuje słoneczne stanowiska część tylko cień - posadzenie ich odwrotnie może skutkować brązowieniem igieł.
- Naturalną zmianą barw w okresie jesienno-zimowym. Wiele odmian się przebarwia podobnie jak liście u drzew liściastych i jest to naturalna kolej rzeczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz