Głóg pierzastolistny (Crataegus pinnatifida) ma chyba największe owoce z wszystkich głogów. Drzewo rośnie do 6 metrów wysokości i często prowadzi kilka pni. Korona szeroka z lekko zwisającymi gałązkami. Dość wcześnie wchodzi w etap owocowania - nawet po 3-im roku od posadzenia.
Liście typowe dla głogów ale nieco większe. Intensywnie zielone. Owoce początkowo zielone, nakrapiane a potem czerwonawe. Naprawdę duże (2,5-3 cm) a do tego jadalne na surowo i smaczne, a dodatkowo posiadające właściwości prozdrowotne - odkryte tysiące lat temu i wykorzystywane w chińskiej medycynie ludowej. Wspomagają trawienie. Leczy przeziębienia, jest pomocny w leczeniu astmy. Stosuje się go przy problemach z krążeniem. Owoce można wykorzystywać do robienia przetworów, powideł, soków, herbatek i nalewek.
Głóg pierzastolistny nie ma żadnych wymagań glebowych. Może rosnąć nawet na nieużytkach i słabych, jałowych glebach. Do pięknego owocowania potrzebował będzie jednak troszkę lepszego i słonecznego stanowiska. Teoretycznie jest odporny na nasze mrozy ale literatura specjalistyczna zaleca okrywanie w pierwsze zimy po posadzeniu. Rzadki w naszych szkółkach i ciężki do kupienia.
Ciekawy gatunek. Głóg jest źródłem wielu witamin! Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne. Głóg nam się jakoś inaczej kojarzył.
OdpowiedzUsuńDobry gatunek, bardziej uniwersalny, skoro można go stosować na słabszych glebach. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałem, że ma właściwości lecznicze. Ciekawe.
OdpowiedzUsuń