czwartek, 6 października 2011

Orzech mandżurski

Generalnie orzechy w naszym klimacie cierpią z powodu dużych mrozów a już szczególnie z powodu majowych przymrozków. Jest natomiast orzech mandżurski, który jest najodporniejszy na ujemne temperatury, Według literatury i badań wytrzymuje mróz do -45 stopni. Z wyglądu jest bardzo podobny do orzecha szarego choć nie jest tak rozłożysty. Wspaniale prezentuje się jako soliter, czyli drzewo, które rośnie pojedynczo.

Orzech mandżurski

Orzech mandżurski

Orzech mandżurski

Ciekawe, czy te orzechy są jadalne?

2 komentarze:

  1. :)

    Witam.

    Tak, te orzechy są jadalne, aczkolwiek nie są tak smaczne jak te włoskie. Po podgrzaniu są smaczniejsze. Z łupin niedojrzałych owoców robi się nalewki - czyli tak jak z orzecha włoskiego. Gdzie to

    Jako ciekawostkę podam że są używane w treningu sztuki walki - do ściskania, oraz jako przyrząd do akupresury dłoni. Dodatkoo ich ostre zakończenie urzywane jest do nacisku punkty witalne.

    Gdzie to w Polsce rośnie?

    Pozdrawiam KO

    OdpowiedzUsuń