Generalnie orzechy w naszym klimacie cierpią z powodu dużych mrozów a już szczególnie z powodu majowych przymrozków. Jest natomiast orzech mandżurski, który jest najodporniejszy na ujemne temperatury, Według literatury i badań wytrzymuje mróz do -45 stopni. Z wyglądu jest bardzo podobny do orzecha szarego choć nie jest tak rozłożysty. Wspaniale prezentuje się jako soliter, czyli drzewo, które rośnie pojedynczo.
Ciekawe, czy te orzechy są jadalne?
:)
OdpowiedzUsuńWitam.
Tak, te orzechy są jadalne, aczkolwiek nie są tak smaczne jak te włoskie. Po podgrzaniu są smaczniejsze. Z łupin niedojrzałych owoców robi się nalewki - czyli tak jak z orzecha włoskiego. Gdzie to
Jako ciekawostkę podam że są używane w treningu sztuki walki - do ściskania, oraz jako przyrząd do akupresury dłoni. Dodatkoo ich ostre zakończenie urzywane jest do nacisku punkty witalne.
Gdzie to w Polsce rośnie?
Pozdrawiam KO
Tego spotkałem w Rogowie.
Usuń