Koniec sierpnia i początek września to doskonały czas na konsumpcję pierwszych owoców jabłoni. Oczywiście tych wczesnych odmian. Na zdjęciu poniżej odmiany 'Paula Red' i 'Szampion'.
Jabłka to doskonały owoc. Zarówno jeśli chodzi o trwałość, logistykę i właściwości prozdrowotne. Jabłka dostarczają organizmowi fruktozę, zawierają też dużo błonnika, potasu, fosforu, magnezu, wapnia, sodu, żelaza, witaminy B6, witaminy C. Zmniejszają uczucie głodu - są bardzo często wykorzystywane w dietach odchudzających i dbaniu o linię. Choć owoce te nie są niskokaloryczne (ok. 46 kcal/100 g), to ze względu na dużą zawartość błonnika, który wypełnia jelita, dają poczucie sytości. Pektyna pomaga organizmowi pozbyć się szkodliwych produktów przemiany materii, pobudza perystaltykę jelit oraz wykazuje działanie przeczyszczające i regulujące florę pokarmową w jelicie grubym. Posiada zdolność wiązania złego cholesterolu - obniża jego poziom w organizmie. Kilka dużych jabłek spożytych codziennie pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu o ponad 10%!
Co ważne - jedzmy jabłka ze skórką.
Smacznego :-).
Ale piękny szykuje się plon. Na drzewach wisi samo zdrowie.
OdpowiedzUsuńJuż miałem okazję jeść pierwsze plony odmian celesta i paulared a w lipcu już w sklepach królowała papierówka i early geneva! Teraz zaczyna się ten najważniejszy czas kiedy dojrzewa największa ilość odmian :-)Zgadzam się z Tojav samo zdrowie :-)
OdpowiedzUsuńtak..tak.....PYYYYSZNIUTKIE . a wieczorem świecą od oprysków , że co? że jak najzdrowiej ? ze skórką ? a broń Boże !!!!!! lepiej grubo obrać z marginesem bezpieczeństwa. tak, tak...
OdpowiedzUsuń