Nalewki

Rzadkości dendrologiczne

środa, 17 października 2012

Kolorowe berberysy

Ślicznie wyglądają teraz wszystkie odmiany berberysów o purpurowo-brązowych liściach. W Żyrardowie w Parku Dittricha powstał zakątek z ławeczkami a w pobliżu posadzono właśnie takie berberysy. Są jeszcze młode więc nie za wysokie - nie przekraczają jeszcze półtora metra. Co ciekawe wszystkie ładnie zaowocowały. Owocem jest czerwona jagoda, chętnie zjadana w zimę przez ptaki.

Z informacji, które można znaleźć w literaturze okazuje się, że owoce nadają się też do celów kulinarnych. Z dojrzałych owoców berberysu wytwarza się soki, dżemy, konfitury i wina. W przemyśle cukierniczym używa się go w zastępstwie cytryny. Niestety jego zbiór nie jest łatwy. Gałązki zaopatrzone są w bardzo ostre i cienkie ciernie.

Berberys

Berberys

Berberys

Berberys

Berberys

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz