Rokitnik zwyczajny zwany pospolitym to urokliwe drzewko a częściej krzew. Szczególnie teraz kiedy jego pomarańczowe owoce przybierają intensywną barwę. Co ciekawe owoce te są jadalne i zawierają dużo witamin. Niestety są kwaśne i dopiero po przemrożeniu stają się słodkie. Można z nich wyrabiać dżemy i soki a zawarta w nich witamina C nie ulega rozkładowi ponieważ rokitnik nie zawiera enzymów, które by ją rozłożyły.
Rokitnik ma też szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Działa wzmacniająco na siły obronne organizmu i przeciwbólowo. Stosuje się go przy dolegliwościach żołądkowych, chorobach reumatycznych, przeziębieniach i chorobach skóry. Maseczki kosmetyczne z owoców poprawiają wygląd cery i opóźniają starzenie się.
A może ktoś robił nalewkę z rokitnika? Jak smakuje?
Rokitnik ma piękne owoce. Najwięcej widziałem go na nadmorskich wydmach. Próbowałem owoców. Są bardzo kwaśne i zawierają bardzo dużo witaminy c. Właściwie to smakują tak, jak rozgryziona tabletka z tą witaminą. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLubię rokitnika ale tak jak piszesz jest bardzo kwaśny ale smaczny. Myślę że nadawałby się jako świetny dodatek do herbaty na długie zimowe wieczory.
OdpowiedzUsuń