Nalewki

Rzadkości dendrologiczne

środa, 8 lipca 2020

Rozwijają się owoce orzecha

Odwiedziłem dziś okoliczne drzewa orzecha włoskiego. Wszystko wskazuje, że powinno być dużo orzechów w tym sezonie. Drzewa ładnie kwitły i w większości nie zostały przymrożone podczas wiosennych przymrozków. A orzechy włoskie w czasie wegetacji są bardzo wrażliwe na temperatury minimalnie poniżej zera. Świeże przyrosty czernieją i drzewo musi odbijać zielone pędy od początku, a to już wpływa na gorsze kwitnienie. Szczerze to dla mnie orzechy włoskie są taką czujką - wskaźnikiem, czy przez okolice przeszła fala przymrozków.

Orzechy (owoce) początkowo są żywo zielone i przybierają postać minimalnie owłosionych kuleczek (delikatny meszek). Później te włoski zanikają a orzech przybiera na wielkości i krągłości. Staje się kulisty i błyszczący. Dzieje się tak w przeciwieństwie do owoców innych gatunków orzechów (czarnego, szarego, ajlantolistnego, czy mandżurskiego) spotykanych w Polsce. Dzięki czemu łatwo go odróżnić i zidentyfikować. Owoce rosną najczęściej po 2 do 3 sztuk na jednym pędzie, gdzie pozostałe gatunki orzechów mają dużo więcej owoców w jednym gronie.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz