Kwiaty muszą być bardzo dobrym pożytkiem dla pszczół (roślina miododajna), bo gromadzi się przy nich cała masa. I całe szczęście, gdyż z tego co czytam to pszczół jest coraz mniej. Nie spotkałem jednak miodu sumakowego.
Na blogu przedstawiam ciekawe informacje i zdjęcia ze świata drzew i krzewów. Drzewa rzadko spotykane w Polsce i te do przydomowych ogródków. Przepisy na nalewki, soki, dżemy i konfitury z owoców drzew. Porady dla działkowców i ogrodników. Wskazówki ułatwiające rozpoznawanie naszych drzew. Zielnik z liści drzew.
Nalewki
▼
Rzadkości dendrologiczne
▼
piątek, 21 czerwca 2013
Kwiaty sumaka octowca
Kwiaty sumaka całe swoje piękno ukazują tylko kilka dni i tylko z bliska. Z daleka dla początkującego przyrodnika ciężko jest rozpoznać czy mamy do czynienia z pąkami, z kwiatami czy już z owocami. Z bliska kwiaty przypominają troszkę naszego lilaka i perukowca. Wiecha kwiatowa zawiera setki małych, żółtych kwiatuszków. Są śliczne.
Kwiaty muszą być bardzo dobrym pożytkiem dla pszczół (roślina miododajna), bo gromadzi się przy nich cała masa. I całe szczęście, gdyż z tego co czytam to pszczół jest coraz mniej. Nie spotkałem jednak miodu sumakowego.
Kwiaty muszą być bardzo dobrym pożytkiem dla pszczół (roślina miododajna), bo gromadzi się przy nich cała masa. I całe szczęście, gdyż z tego co czytam to pszczół jest coraz mniej. Nie spotkałem jednak miodu sumakowego.
Oj tak –Kwiatostan Sumaka to taka utkana i ubita kaszka .Dla mnie jest to takie współczesne naturalne dzieło .Spełnia wszystkie warunki związane z ekspozycją i aranżacją krajobrazu,
OdpowiedzUsuń-rośnie szybko ,dobrze się rozmnaża ,oryginalny kształt całego pokroju przede wszystkim korony,
Gatunek drzewa ozdobny i efektowny Poprzez całoroczny wygląd o każdej porze roku /wszystko w jednym tak niewielkim drzewku/ .
Zastosowanie jako soliter i jako dominanta do małych ogródków ,doskonały dodatek do różnych skupin nasadzeń drzew i krzewów iglastych i liściastych .Fajnie że go pan opisał i umieścił tak szczegółowo z fotografowany kwiatostan do którego nie zawsze ma się dostęp
Pozdrawiam
Zastanawiam się jak jest z zagrożeniem z powodu zawartości trucizn w sumaku. Jedne źródła piszą, że jest trujący. Wikipedia podaje o możliwości trujących liści ale już o jadalności owoców, z których robi się indiańską lemoniadę.
OdpowiedzUsuńW Turcji można kupić przyprawę sumak (z mielonej kory) do zup i mięs. Tylko nie mam pewności czy z naszego sumaka octowca.
Wielokrotnie słyszałam że wszystkie sumaki należy usunąć z podwórek i terenów przedszkolnych ze względu na działania trujące i uczulające .Pomimo usilnych poszukiwań nie znalazłam takiej informacji w dostępnej mi literaturze. Natomiast wzmiankę o właściwościach trujących sumaka –pnącza swego czasu znalazłam w pozycji „Dziecko pielęgnowanie i wychowanie”Beniamina Spocca /Amerykanin/.
UsuńSą wzmianki dotyczących silnie trujących właściwościach sumaka pnącego –R.radicans u Senety i
W Wielkim atlasie roślin z 1979 r.
Natomiast nie ma informacji że występujący u nas sumak ma właściwości trujące.
Poszperam i uderzę do pewnych instytucji. Jak czegoś się dowiem to poinformuję.
UsuńMAJA PISZE http://majawogrodzie.tvn.pl/14,Sumak-w-kuchni,przepis.html Syrop z sumaka
OdpowiedzUsuńSkładniki:
10 owocostanów sumaka
2 litry wody
1 kg cukru
Sposób przygotowania:
Rozdrobnione owoce sumaka zalewamy wodą i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy na pół godziny.
Potem cedzimy i do soku dodajemy cukier.
Po przegotowaniu, gęsty i gorący syrop przelewamy do słoików lub butelek. Tak utrwalony syrop stosujemy jako smaczny dodatek do wody.
Kiedyś północnoamerykańscy Indianie zalewali owoce sumaka wodą ze strumienia, a kwaśny smak oraz kolor i tak przechodziły do roztworu. Zimą owoce sumaka były jedynym dostępnym surowcem na smaczny i zdrowy napój, bogaty jednocześnie w witaminę C.
Syrop w wersji "zagotowanej" jest bardzo dekoracyjny, bo wysoka temperatura nie zmienia koloru kwaśnego wywaru, jak to się dzieje w przypadku soku z buraków.
Przyprawa w proszku
Sumaka można samemu ususzyć, otrzeć i uzyskać z niego kwaśną przyprawę. Czerwonym proszkiem posypujemy ryż, świeżo pokrojoną cebulę, dodajemy do zaprawy do marynowania mięsa przed grillowaniem i tureckich kebabów. Tej przyprawy używa Liban, Syria, Turcja i Iran. Sumak jest też dobry do ziemniaków, buraków i sałatki z fasoli.
http://samirka.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?860757 to strona o sumaku
OdpowiedzUsuń