Owoce tego derenia są źródłem witaminy C — a warto dodać, że zawierają jej tyle, co cytryna. Można z nich robić soki, galaretki, nalewki zwane dereniówką, wina, dżemy, nadzienie do pączków i cukierków. Mają działanie ściągające i przeciwzapalne. Używane są w leczeniu chorób przewodu pokarmowego.
Ja już nastawiłem dereniówkę. Zobaczymy jak smakuje. Przepis znajduje się w Atlasie drzew.
Z dzieciństwa pamiętam park z takim dereniem. Jedliśmy owoce prosto z drzewem. Były kwaśne, ale nam smakowały. Teraz koło mojego domu rośnie dereń ale świdwa. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawe z ta nalewka. Może być dobra, osobiście bardzo lubię wiśniówkę :) Polecam.
OdpowiedzUsuńJak przetestuję to dam znać - teraz się klaruje i nabiera mocy w butelkach.
OdpowiedzUsuń