tag:blogger.com,1999:blog-3537691649144904485.post5831597009069074445..comments2024-03-28T23:09:51.438+01:00Comments on Foto Blog Drzewa Polski: Rokitnik gotowy na przetworyRobertSadowskihttp://www.blogger.com/profile/13154135567461746194noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-3537691649144904485.post-81852100569647927462022-12-07T20:39:42.467+01:002022-12-07T20:39:42.467+01:00Dzięki - bardzo cenne uzupełnienie informacji o ro...Dzięki - bardzo cenne uzupełnienie informacji o rokitniku. O tym oliwniku to nie miałem pojęcia. Spotykam wąskolistnego, ale jego owoce nie wyglądają jakoś apetycznie. Co innego rzadkie oliwniki baldaszkowy i wielkokwiatowy - o czerwonych, urokliwych owocach. Te bym posmakował.RobertSadowskihttps://www.blogger.com/profile/13154135567461746194noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3537691649144904485.post-36594517451348847672022-12-07T18:01:08.124+01:002022-12-07T18:01:08.124+01:00
Rokitnik jest na pewno cennym owocem, jed... <br /> Rokitnik jest na pewno cennym owocem, jednak nie jest to superfood i nie należy zajadać sie nim beztrosko. Ma swoje minusy, a rzadko kto jest dobrze przebadany. Poza tym nasza dieta jest z reguły zakwaszająca i owoce o niskim ph należy spożywać z umiarem. Natomiast owocem doskonałym może być oliwnik. Pochodzi z tej samej rodziny co rokitnik, ale w naszym kraju jest mało znany. Jednym z powodów jest niezupełna mrozoodporność na wschodzie Kraju dwóch najlepszych gatunków elaeagnus: wielokwiatowego (goumi) i baldaszkowatego. Bardziej znany jest oliwnik wąskolistny, który po angielsku nazywany jest russian olive. Nie podejmuje sie wyszukiwania na stronach w krajach Bliskiego Wschodu, ale są wzmianki o tym, że tam mąke z niego dodaje sie do chleba czy czegoś w podobie. Przede wszystkim chodziło o ulepszony podgatunek e. orientalis. Dodam że znam te owoce (wysuszone) i moim zdaniem mogą być świetnym, zdrowym zamiennikiem chipsów i podobnych przekąsek. W odróżnieniu od rokitnika, praktycznie nie ma przeciwwskazań do spożywania oliwników, jak wyczytałem w ruskich opracowaniach.<br />Anonymousnoreply@blogger.com