poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Szakłak pospolity

Pisałem już o czeremsze amerykańskiej, pisałem o kruszynie. Dziś będzie o bardzo podobnym do tych drzewek szakłaku pospolitym. I na początek niestety trzeba zaznaczyć, że tak jak kruszyna jest on trujący. Zawiera podobne składniki, ale w mniejszej ilości niż kruszyna, zatem jest też słabiej od niej trujący. Wikipedia podaje, iż jednorazowa dawka 30 suszonych owoców (dla dorosłego człowieka) jest bezpieczna – wywołuje tylko biegunkę. Nie radzę jednak próbować.

Warto natomiast umieć rozróżnić te drzewka. Wszystkie one, jako owoce, mają czarne pestkowce. Szakłak ma liście eliptyczno-jajowate, zaostrzone, o długości  do 6 cm, przy szerokości 3 cm, z zaokrągloną podstawą, brzegiem równo piłkowane, delikatnie, krótko owłosione. Ogonki o długości ok. 1,5 cm, odstające, owłosione. Nerwy boczne mają zagięte ku szczytowi blaszki. Pączki wydłużone, spiczaste, przylegające do gałązek, brunatnoczerwone. Kwiaty żółtawozielone, wyrastają w pęczkach z kątów liści.


Szakłak pospolity

Szakłak pospolity

Szakłak pospolity

Szakłak pospolity

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy blog, dziękuję za namiary u siebie i zdjęcia szakłaka. Mogę podlinkować w poście o rozpoznawaniu czeremchy Pański post?
    Pozdrawiam
    Kasia http://dowinnicy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Dziś dostałem próbkę nalewki z czeremchy i tak...jakos bezwiednie zacząłem interesowac się tymi roslinami bo bedąć ostatnio w lesie widziałem podobne krzaki. A wiec dziekuję za zdjecia- bedę wiedział czego nie zrywać ;-). Pozdrawiam - Marek z Torunia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli liście prawie jak u czeremchy... :(

    OdpowiedzUsuń