poniedziałek, 13 lutego 2012

Jałowiec pospolity

To wspaniałe zimozielone drzewo a często krzew. Rośnie nawet powyżej 6 metrów wysokości. W okresie zimowym wspaniale prezentują się jego szyszkojagody. Zarówno te dojrzałe dwu, trzyletnie granatowe, jak i te świeże zielone. Igły też ma wspaniałe. Krótkie, ostre szpilki zielono-błękitne zawierają po środku biały pasek.

Z owoców jałowca wytwarza się gin. Ma on też wiele właściwości leczniczych. Medycyna naturalna poleca stosowanie jałowca w takich chorobach jak: artretyzm, cukrzyca i nadczynność tarczycy. Owoce jałowca wykorzystuje się też w codziennej kuchni. Dziczyzna staje się bardziej pulchna, miękka i aromatyczna; sosy natomiast bardziej wyraziste. Jałowiec można dodać do pasztetów, bigosu, marynat, wyrobu wędlin. Ma on charakterystyczny sosnowy i korzenny zapach.

Jałowiec pospolity

Jałowiec pospolity

Jałowiec pospolity

Jałowiec pospolity

Jałowiec pospolity

Jałowiec pospolity

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz