środa, 31 sierpnia 2011

Strąkowe owoce drzew

Owoce niektórych drzew przypominają nieco nasze pospolite warzywa: fasole, groch i zielony groszek. Takie wiszące rarytasy wyglądają dość ciekawie. A że są podobne i nie wszyscy wiemy jak te drzewa się nazywają to proponuję wycieczkę po strąkach na wysokości.

Na początek najpopularniejsze: akacja, czyli robinia biała:

Robinia biała

Robinia biała

Surmia, czyli katalpa:

Surmia bignoniowata

Surmia bignoniowata

Glediczja z niemal półmetrowymi strąkami:

Glediczja trójcierniowa

Glediczja trójcierniowa

Pięknie kwitnący złotokap:

Złotokap Waterera

I mniej znane - szupin:

Szupin japoński

Oraz strączyn:

Strączyn żółty

I makia:

Makia amurska


Strąki posiadają jeszcze kłęk, karagana i judaszowiec ale do tej pory nie miałem okazji spotkać tych owocujących drzew i zdjęć jeszcze nie posiadam.

wtorek, 30 sierpnia 2011

Kora platana

W Żyrardowie mamy to szczęście, że rośnie kilka platanów klonolistnych. 2 bardzo wiekowe w Parku Dittricha, kilka kilkudziesięcioletnich na terenie cmentarza oraz młode drzewka na terenie tzw. Ekoparku. I właśnie te platany w średnim wieku posiadają najpiękniejszą korowinę. Błyszczy się i łuszczy w przeróżnych odcieniach barw żółtych, szarych i brunatnych. Niczym olbrzymi wąż wygrzewający się na słońcu.

Kora platana

Kora platana

Starsze drzewa tracą żółtą barwę na poczet szarości i zieleni.

poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Jabłka

Koniec sierpnia i początek września to doskonały czas na konsumpcję pierwszych owoców jabłoni. Oczywiście tych wczesnych odmian. Na zdjęciu poniżej odmiany 'Paula Red' i 'Szampion'.

Jabłoń Szampion

Jabłoń Szampion

Jabłoń Paula Red


Jabłka to doskonały owoc. Zarówno jeśli chodzi o trwałość, logistykę i właściwości prozdrowotne. Jabłka dostarczają organizmowi fruktozę, zawierają też dużo błonnika, potasu, fosforu, magnezu, wapnia, sodu, żelaza, witaminy B6, witaminy C. Zmniejszają uczucie głodu - są bardzo często wykorzystywane w dietach odchudzających i dbaniu o linię. Choć owoce te nie są niskokaloryczne (ok. 46 kcal/100 g), to ze względu na dużą zawartość błonnika, który wypełnia jelita, dają poczucie sytości. Pektyna pomaga organizmowi pozbyć się szkodliwych produktów przemiany materii, pobudza perystaltykę jelit oraz wykazuje działanie przeczyszczające i regulujące florę pokarmową w jelicie grubym. Posiada zdolność wiązania złego cholesterolu - obniża jego poziom w organizmie. Kilka dużych jabłek spożytych codziennie pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu o ponad 10%!
Co ważne - jedzmy jabłka ze skórką.

Smacznego :-).

czwartek, 25 sierpnia 2011

Parczelina trójlistkowa

To małe, niepozorne drzewo ale z ciekawymi owocami. Owoce te przypominają cienkie monety, Zawierają w środku orzeszek a otoczony są szerokim skrzydełkiem.

Dla początkującego miłośnika drzew są one podobne do owoców wiązu. Jednakże liście i kora pomogą rozróżnić te drzewa.

Parczelina trójlistkowa

Parczelina trójlistkowa

Parczelina trójlistkowa

środa, 24 sierpnia 2011

Rzadkości dendrologiczne cz.4 - wiązowiec zachodni

To duże i śliczne drzewo o charakterystycznej korze i liściach. Liście są duże, intensywnie zielone, sercowate z wydłużonym końcem. Ułożone są naprzemiennie. Ma małe czarne owoce - podobno jadalne i w smaku przypominające daktyle. Ja nie ryzykowałem :-).

Wiązowiec zachodni

Wiązowiec zachodni

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Dereń jadalny

Dereń jadalny to dekoracyjne drzewko do 8 metrów wysokości. Jego walory są widoczne szczególnie teraz, gdy obficie owocuje. Piękne, czerwone, eliptyczne owoce - dwu centymetrowe pestkowce wspaniale mienią się wśród ciemnozielonych, błyszczących małych liści. Są odporne na mrozy i szkodniki. Można go stosować na żywopłoty. Jego drewno doskonale nadaje się do toczenia.

Owoce tego derenia są źródłem witaminy C — a warto dodać, że zawierają jej tyle, co cytryna. Można z nich robić soki, galaretki, nalewki zwane dereniówką, wina, dżemy, nadzienie do pączków i cukierków. Mają działanie ściągające i przeciwzapalne. Używane są w leczeniu chorób przewodu pokarmowego.

Dereń jadalny

Dereń jadalny


Dereń jadalny

Ja już nastawiłem dereniówkę. Zobaczymy jak smakuje. Przepis znajduje się w Atlasie drzew.

czwartek, 18 sierpnia 2011

Mirabelka

Ta pomarańczowa śliwka dosyć często wzbogaca krajobraz naszych pól, piaszczystych dróg czy domostw. A do tego jest smaczna i można z niej robić kompoty, soki i dżemy. Smakują wybornie.

śliwa mirabelka

śliwa mirabelka

środa, 17 sierpnia 2011

Daglezja zielona

Daglezja ma ciekawe szyszki z trójzębnymi łuskami. Szkoda, że te piękne drzewa nie są wykorzystywane w Polsce do zalesiania nieużytków. Są długowieczne i bardziej odporne na susze niż jodła czy świerk.

Daglezja zielona

Daglezja zielona

A może są już lasy daglezjowe u nas? Ja nie znam i spotykam te drzewa głównie w parkach.

wtorek, 16 sierpnia 2011

Gruszki na ...

To, że gruszki rosną na wierzbie to zapewne wiadomo. Ale ciekawostką jest, że rosną też na jarzębinie. A tak dosłownie chodzi o jarząb domowy i jego odmianę gruszkokształtną. Owoce przypominają wyglądem małe gruszki. Wygląda to niesamowicie.

jarząb domowy

jarząb domowy

Ciekawe jak te gruszeczki smakują?

czwartek, 11 sierpnia 2011

Rokitnik zwyczajny

Rokitnik zwyczajny zwany pospolitym to urokliwe drzewko a częściej krzew. Szczególnie teraz kiedy jego pomarańczowe owoce przybierają intensywną barwę. Co ciekawe owoce te są jadalne i zawierają dużo witamin. Niestety są kwaśne i dopiero po przemrożeniu stają się słodkie. Można z nich wyrabiać dżemy i soki a zawarta w nich witamina C nie ulega rozkładowi ponieważ rokitnik nie zawiera enzymów, które by ją rozłożyły.

Rokitnik ma też szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Działa wzmacniająco na siły obronne organizmu i przeciwbólowo. Stosuje się go przy dolegliwościach żołądkowych, chorobach reumatycznych, przeziębieniach i chorobach skóry. Maseczki kosmetyczne z owoców poprawiają wygląd cery i opóźniają starzenie się.

Rokitnik zwyczajny

Rokitnik zwyczajny

A może ktoś robił nalewkę z rokitnika? Jak smakuje?

środa, 10 sierpnia 2011

Trzmielina oskrzydlona

To jedna z najpiękniejszych trzmielin. Cieszy oko od wiosny aż po samą zimę. Zachwyca korowina z widocznymi błonkami - skrzydełkami. Kwiaty jak u wszystkich trzmielin niepozorne, liście ciemnozielone, małe, eliptyczne, delikatnie piłkowane. Owoce fantastyczne - właśnie dojrzewają.

Jesienią zieleń liści przekształca się w intensywną czerwień. To dlatego po angielsku trzmielina ta zwana jest płonącym krzakiem (burning bush). Szkoda, że tak rzadko rośnie w Polsce. A przecież jest wytrzymała na mrozy.

Trzmielina oskrzydlona

Trzmielina oskrzydlona

Trzmielina oskrzydlona

wtorek, 9 sierpnia 2011

Kalina koralowa powolutku dojrzewa

Jak już wiecie bardzo lubię kalinę. W tym roku po raz pierwszy owocuje u mnie w ogródku. Owoce robią się coraz czerwieńsze. Jak dojrzeją planuję nastawić nalewkę. Dam znać :-).

Kalina koralowa

Co ciekawe spotkałem różne opinie, co do szkodliwości kaliny. Część autorów uważa, że zawiera trujące związki a inni polecają ją nawet dla małych dzieci.

poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Dziki bez czarny

Dziki bez to dość tajemnicze drzewko a często krzew. Z jednej strony wszystkie jego części na surowo są toksyczne (zawierają glikozyd sambgunigrynę) i na całe szczęście tracą całkowicie toksyczność po suszeniu i gotowaniu. A co ciekawe jest to bardzo lecznicza roślina. Zdrowotne właściwości posiadają kwiaty i owoce.

Dziki bez można spotkać w postaci suszu, syropów, soków i nalewek.
Kwiaty wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, działają moczopędnie i napotnie - stosowane są jako leki przeciwgorączkowe w przeziębieniach i grypie. Owoce natomiast działają napotnie i moczopędnie (lecz słabiej niż kwiaty) oraz przeczyszczająco (łatwiejsze usuwanie toksyn z organizmu). Owoce wykazują także działanie przeciwbólowe - są pomocne w leczeniu zapalenia nerwu trójdzielnego, rwy kulszowej i migreny.

Dziki bez czarny

Dziki bez czarny

Dziki bez czarny

Panuje przekonanie, że dziki bez czarny odstrasza komary. Tegoroczne lato tego nie potwierdza. Albo mam za mało drzewek dzikiego bzu na działce - kto wie.

piątek, 5 sierpnia 2011

Dąb szypułkowy

Zastanawiająca jest przemiana kwiatów w owoce u takiego pospolitego dęba szypułkowego. Zapewne nie każdy zdaje sobie sprawę jak kwitnie taki dąb. Kwiaty nie są tak duże i śliczne jak u magnolii, surmii czy tulipanowca. A i barwa ich zielonkawa powoduje, że zlewają się z liśćmi.

Ale żołędzie to już znamy wszyscy. Już rosną - będą ludziki w przedszkolach :-).

Dąb szypułkowy

Dąb szypułkowy

Dąb szypułkowy

czwartek, 4 sierpnia 2011

Kwiaty i owoce sumaka octowca

Owoce sumaka octowca są zebrane w duże, ciemnoczerwone owocostany i co ciekawe zostają na drzewie aż do zimy. Czasami ciężko jest zauważyć czy sumak jeszcze kwitnie czy już ma owoce. Jedno jest pewne - wyglądają bardzo oryginalnie. A co ciekawe sumaki można już spotkać niemal wszędzie.

Sumak octowiec

Sumak octowiec

środa, 3 sierpnia 2011

Glediczja trójcierniowa

Glediczja trójcierniowa to ciekawe drzewo. Z kory wyrasta wiele dość ostrych kolców i cierni. A jeszcze bardziej interesujące są owoce. To długie, szerokawe, poskręcane fasole niczym modele kodu DNA na lekcji biologii. Owoce miewają długość do jednego metra.

Glediczja trójcierniowa

Glediczja trójcierniowa

wtorek, 2 sierpnia 2011

Rzadkości dendrologiczne cz.3 - roztrzeplin wiechowaty

To drzewo po prostu powala, jak się je pierwszy raz zobaczy. Zarówno liście, kwiaty a szczególnie owoce są śliczne i bardzo oryginalne. Kwiatostany mają do pół metra długości.

Roztrzeplin znany jest też pod nazwą mydleniec. Niestety jest rzadkością w naszych szkółkach. A szkoda, bo taki śliczny i wytrzymuje nasze srogie warunki klimatyczne.

roztrzeplin wiechowaty

roztrzeplin wiechowaty

roztrzeplin wiechowaty

roztrzeplin wiechowaty

roztrzeplin wiechowaty