piątek, 25 listopada 2011

Pigwa

Prawdziwa pigwa pospolita to drzewo do 6 metrów wysokości. U nas jest najczęściej mylona z małym pigwowcem. Pigwa ma większe złocistożółte owoce w kształcie gruszki lub jabłka zależnie od odmiany. Owoce nie nadają się do jedzenia na surowo. Są twarde i kwaśne. Natomiast można z nich przyrządzać znakomite dżemy, kompoty i nalewki.

W Polsce pigwa zaczyna być coraz częściej sadzona w sadach. Jedyny z nią problem to nie zupełna mrozoodporność.

Pigwa ma właściwości prozdrowotne. Stosowana jest w stanach zapalnych gardła, jamy ustnej i przewodu pokarmowego. Do przemywania oczu zaleca się wywar z nasion pigwy. Jest składnikiem wielu kosmetyków stosowanych do oczyszczania skóry.

W dawnej Grecji i Rzymie młode pary podczas wesela spożywały wspólnie owoc pigwy jako symbol miłosnego związku. Natomiast mityczne złote jabłka Hesperyd były najprawdopodobniej właśnie pigwami. Starożytni Grecy zwali bowiem drzewka pigwy złotymi jabłoniami.

Pigwa pospolita

Pigwa pospolita

Pigwa pospolita

Pigwa pospolita

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz