czwartek, 16 czerwca 2011

Owoce orzechów

Niedawno pisałem o orzechówce, a dziś chcę przedstawić duże drzewa orzchów, które w Polsce wydają orzechy. I chciałem pokazać różnice między orzechami tych orzechów.


orzech włoski

Każdy zna orzecha włoskiego i jego smaczne owoce. Skorupa jest cienka, ciemnozielona, nieowłosiona, a w środku skrywa fantastyczną łupinę zawierającą smaczne jadalne wnętrze.


orzech czarny

Czasami można też spotkać w parkach orzecha czarnego. To duże drzewo. Większe od orzecha włoskiego. Nie dość, że ma inne liście, to owoc jego jest większy, delikatnie owłosiony, skorupa gruba, kolor zieleni mniej intensywny, bardziej żółtawy, często z brązowymi plamkami. Środek rzadko kiedy jest widoczny, gdyż orzech czarny zwykle nie pęka. Ciężko jest też łupinę wydostać ze środka. Co ciekawe orzech ten z łupiną wydaje intensywny zapach podobny do cytryny.


orzech szary

Do najrzadziej spotykanych u nas należy orzech szary. Te owoce nie mają kulistego kształtu. Są spłaszczone po bokach i bardziej owłosione. Wnętrze też ciężkie do wydobycia.

W kolekcjach dendrologicznych i starych parkach można obejrzeć też orzecha japońskiego, orzecha mandżurskiego i orzecha ajlantolistnego ze wspaniałymi owocami rosnącymi w gronach po kilkanaście sztuk!

4 komentarze:

  1. TAK sa rozne odmiany duze male karlowate smaczne i nie do zjedzenia taki 2 rok probuje i fakt nie sa smaczne mają liscie waskie owac nie smaczny gorzki na sczescie nie pomieszalem z dobrymi ponadto dobry to duzy łatwo sie otwiera i daje sie wypatroszyc obecnie mam zbrane z pobliskich drzew ponad 4 kilo ale szykuje sie jeszcze na jakies kolejne kilka. pozdrwiam smakoszy

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam orzech szary. Nie wiem, jak pozbyć się tej zielonej lepkiej łupiny. Ma ktoś dobry sposób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, bo owoce lecą, jest ich sporo, a dostać się do środka nie można. Bedę próbować suszyć jedne, inne spróbuję wrzątkiem potraktować.

      Usuń